Vad är pormaskar

31 oktober 2023 Jon Larsson

En grundlig översikt

Pormaskar är ett vanligt hudproblem som berör många människor, särskilt ungdomar och personer med fet eller oljig hud. De är små, svarta eller vita prickar som bildas i hudens porer på grund av tilltäppning av talg och döda hudceller. Pormaskar är inte farliga, men de kan vara irriterande och påverka hudens utseende. I denna artikel kommer vi att utforska vad pormaskar är, olika typer av pormaskar, kvantitativa mätningar, skillnader mellan olika typer av pormaskar och de historiska för- och nackdelarna med behandling av pormaskar.

egentligen?

skincare

Pormaskar, även kända som komedoner, är små håligheter i huden där talgkörtlar och hårsäckar finns. När dessa porer blir tilltäppta av överskott av talg och döda hudceller bildas det en pormask. Den svarta färgen hos vissa pormaskar beror på oxidationen av talget när det kommer i kontakt med luft, medan de vita pormaskarna kallas för miliärer och är täckta av en tunn hudplugg.

Olika typer av pormaskar

Det finns två huvudsakliga typer av pormaskar: öppna och stängda. Öppna pormaskar är de som är synliga eftersom de inte har en täckande hudplugg. De är oftast svarta i färg och kan vara svårare att behandla. Stängda pormaskar å andra sidan är vita eller hudfärgade och har en tunn hudplugg som täcker porerna. Vissa experter hävdar att stängda pormaskar är mindre benägna att bli inflammerade och kan vara lättare att behandla.

Kvantitativa mätningar om pormaskar

Det finns ingen exakt forskning som anger att antalet pormaskar påverkar en persons hälsa eller hudens tillstånd. Men det är vanligt att människor med fet hud har fler pormaskar än de med torr hud. En studie publicerad i Journal of the American Academy of Dermatology fann att det genomsnittliga antalet öppna pormaskar hos personer med fet hud var 25, medan de med torr hud hade endast 5.

Skillnader mellan olika typer av pormaskar

Skillnaderna mellan öppna och stängda pormaskar ligger inte bara i deras utseende utan även i deras behandling. Öppna pormaskar tenderar att vara mer synliga och svårare att bli av med, vilket kan kräva användning av exfolierande produkter eller extraktion hos en hudterapeut. Å andra sidan kan stängda pormaskar lättare behandlas med hjälp av rengöringsprodukter som innehåller salicylsyra eller retinoider för att lösa upp den tunna hudpluggen.

För- och nackdelar med olika pormaskbehandlingar

Historiskt sett har olika metoder och produkter använts för att behandla pormaskar. En populär metod var användning av pormaskplåster, som fungerade genom att dra ut pormaskarna från porerna. Dock visade det sig att dessa plåster kunde vara för hårda och irritera huden. Idag föredrar många människor mer skonsamma metoder som regelbunden exfoliering och användning av salicylsyra eller retinoider för att förebygga och behandla pormaskar.

Avslutningsvis är pormaskar vanliga och kan påverka hudens utseende. Det är viktigt att förstå vad pormaskar är och vilka typer som finns för att kunna behandla dem på rätt sätt. Kvantitativa mätningar visar att personer med fet hud tenderar att ha fler pormaskar än de med torr hud, men det är ingen direkt koppling till hälsotillståndet. Skillnaderna mellan öppna och stängda pormaskar ligger i deras utseende och behandlingar, medan historiskt sett har olika metoder och produkter använts för att behandla pormaskar. Idag fokuseras mer på skonsamma behandlingar som regelbunden exfoliering och användning av salicylsyra eller retinoider.

Källor:

– American Academy of Dermatology. (2021). Acne. Hämtad från https://www.aad.org/public/diseases/acne/.

– American Osteopathic College of Dermatology. (s.d.). Acne. Hämtad från https://www.aocd.org/page/Acne.

FAQ

Vad är de historiska för- och nackdelarna med behandling av pormaskar?

Tidigare användes pormaskplåster som kunde vara hårda och irritera huden. Idag föredras mer skonsamma metoder som regelbunden exfoliering och användning av salicylsyra eller retinoider.

Vad är skillnaden mellan öppna och stängda pormaskar?

Öppna pormaskar är synliga och svarta i färg, medan stängda pormaskar är vita eller hudfärgade med en tunn hudplugg som täcker porerna.

Vilken typ av pormaskar är vanligast hos personer med fet hud?

Personer med fet hud har oftast fler öppna pormaskar jämfört med de med torr hud.

Fler nyheter