Smultronställen som judits second hand

09 september 2020 jonas olsson

När man går in i en butik som säljer begagnade grejor finner man många gånger allt från kläder och porslin som kunder lämnat in. Det innebär att man inte på något sätt kan garantera kunden att exempelvis vissa plagg ska finnas inne vid en viss tidpunkt. Sortimentet styrs av vilken inlämning som sker. 

Men för den skull innebär det inte att man endast följer med vinden. De flesta second hand brukar ha en riktlinje för vad som ska säljas. Det kan vara barnkläder, blandat eller någon nisch som exempelvis märkeskläder. På det sätter vet man som kund vad man kan förvänta sig vid besöket i butiken.

 

Var gränsen går

Förutom utbudet i en second hand så väljer också butiken vilken kvalitet man vill ha på det som tas in. Generella regler hos bland annat judits second hand är att plaggen ska vara hela och rena. Men det kan även vara så att man önskar att plaggen inte är slitna eller urtvättade. Eller så kan man ändå ta in allt som lämnas in för att sedan lägga vissa plagg i en fyndlåda. Där kanske man kan köpa något som endast kostar några få kronor.

 

 

Hur det går till

I en second hand kan det vara olika premisser för de som lämnar in sina saker. Vissa butiker tar endast emot gåvor för att sedan sälja och skänka pengarna till välgörande ändamål. Men det finns även butiker som noggrant noterar vem som lämnar in vilket plagg eller föremål. När en försäljning sker kontaktas inlämnaren som får ut en del av prissumman.

Det är oftast inte några större summor, men det kan ändå vara välkommet. Hur mycket det blir bestäms vid inlämningen. Alternativet är att själv stå på loppmarknad, sälja på nätet, skänka eller kasta. Då är det många som istället väljer second hand.

Fler nyheter