Läderhandskar för alla tillfällen

20 juli 2021 Lily Hansen

De flesta utomhusaktiviteter kräver något värmande för dina händer och fingrar. Kanske du ska ut på en promenad, åka skidor, plocka svamp eller någonting annat som förgyller din dag. Ett par läderhandskar bör alltid finnas för varje tillfälle där risken finns att dina fingrar annars blir kalla och stela. Handskarna kan vara praktiska eller bara väldigt snygga ifall du vill känna dig extra fin någon dag. Det finns läderhandskar för varje tillfälle och i olika utförande och material.

Visste du att du kan få köldskador på dina händer? Du kan tappa känseln i dina fingrar och det kan börja göra ont. Det kan gå så långt så att området kan bli svullet och rött och du kan även få blåsor. Det kan även bli svårt att röra på fingrarna vilket kan ställa till stora problem för dig. För att undvika köldskador så tänk på att skydda dina händer. Det finns ett stort urval utav handskar så det finns något för alla. 

 

Vilka egenskaper har läder?

Viktiga egenskaper för läder är formbarhet, slittålighet och förmåga att släppa igenom vattenånga. Vad är egentligen läder för någonting, kanske du undrar nu. Läder är behandlad hud från bl.a ren, hjort, älg, svin och häst. Behandlingen utav djurhuden kallas för garvning och intressant är att garvare är ett av de äldsta yrken som finns. Det fanns en tid då vi människor var tvungna att framställa våra egna kläder och skor. 

 

Handskarnas historia

Under sent 1800-tal kom handskar i allmänt bruk för att skydda händerna mot kyla. Även under sommartid så bar ofta fint folk handskar, till förmiddagsdräkten eller aftonklädseln. Armbågslånga handskar användes till aftonklänningen fram till 1910 och blev åter populärt under 1930- och 1950-talet. Att kasta en handske framför någon har varit en gest för att utmana någon till duell. Handskar kommer av tyska Handschuhe (hand-skor).

Fler nyheter