Dags för frisören?

31 oktober 2019 admin

Hår. Ordet ger upphov till en lång rad associationer, i Linköping och i alla andra städer. Men för de flesta handlar det troligen om att det är hög tid att boka en tid hos frissan. Eller barberaren, om man är man. Att klippa sig är en sådan där ganska alldaglig och lagom spännande sysselsättning, som ändå ger en känsla av skönhet och flärd till vardagen. Det är (nästan alltid) roligare att titta sig i spegeln efteråt. Och kan man le åt sig själv, är det lättare att le åt andra. Och det vet vi ju vad ett smittande leende kan uppnå här i världen. Fler leenden!

 

 

Allt är rätt

 

Trender kommer, trender går och i en intervju nyligen frågades en frisör om den senaste trenden. Svaret var: Det finns inga ledord, alla gör som de vill! Synnerligen befriande, kan man tycka. Sedan håller nog inte alla frisörer och barberare med. Söker du en frisör i Linköping kan du säkert få goda råd. Enligt en ansedd modetidning gillade vi 2019 håraccessoarer, inklusive scarfs. Annat som syntes på catwalken var vaxade frampartier och sidbena. Och färgen lila. Frågan är om modet nådde oss alla? Ta en kik på människorna omkring dig… Kanske har de snarare anammat: Gör som jag vill! 

 

Lite historia

 

Men nu över till något ganska hemskt. Förr i tiden fick barberarna inte bara klippa och raka, utan också behandla sår och skador. Barberarna följde till och med ut i krig och hjälpte efter klippandet, eller innan kanske, till med fältsjukvården vid exempelvis amputationer. Kanske hade det följt med kvinnor ut i strid också, och behövde hjälp vid barnafödande. Då fick barberaren också bistå. I dag lever en barberare en mycket lugnare tillvaro, får vi anta, även om det förstås kan vara spännande att dagligen träffa en rad olika människor som söker den ultimata frisyren.

Fler nyheter