Avkoppling med djupgående rötter

21 juli 2020 Lily Hansen

Ett spa, i ordets traditionella mening, är en plats dit personer med olika typer av krämpor söker sig för att få behandling. Historiskt sett har span antingen anlagts på orter med källor till mineralrikt vatten, eftersom det anses ha helande egenskaper, eller på platser med tillgång till havsvatten. Behandlingen har vanligtvis innefattat bad, med målet att rena både kropp och själ. Numera har vi nog delvis andra associationer kopplade till spavistelser. I kombination med bad brukar span erbjuda olika typer av massage- och hudvårdsbehandlingar, men även salonger som erbjuder endast kroppsbehandlingar kallas ibland för spa.

 

Delade meningar om ordets ursprung

Ordet spa kopplas ibland felaktigt till olika latinska uttryck, som “salus per aquam” eller “sanitas per aquam” som betyder ungefär “hälsa genom vatten”. Att termen skulle ha sitt ursprung i dessa fraser är troligtvis ett modernt, kommersiellt påhitt, eftersom det inte finns några äldre källor som bekräftar detta. Ordet härstammar från en ort i Belgien med samma namn, som under romarnas tid kallades Aquae Spadanae. De äldsta arkeologiska fynd som vittnar om spaverksamhet finns i Grekland, på öarna Kreta och Santorini, men fenomenet bad som en renande ritual går att hitta hos olika kulturer över hela världen.

 

 

Bad i Romarriket och dess kolonier

Romarna anammade grekernas badritualer, och byggde med hjälp av sina uppfinningar cement och akvedukter stora badhus, som blev centrala komponenter i den romerska stadsbilden. I och med Romarrikets utbredning spreds traditionen till andra platser i Europa och Nordafrika. Badhus i romersk stil kan idag fortfarande upplevas i bland annat Bath i England, Aachen i Tyskland och Aix i Frankrike. Byggnadsstilen må ha förändrats sedan grekerna och romarnas tid, men traditionen att använda badande som avkoppling består. Om du vill kombinera traditionellt svenska omgivningar med Spa i Dalarna kan du boka in dig på Åkerblads i Tällberg. Läs mer här: https://akerblads.se/.

Fler nyheter